29 iul. 2011

MANSARDA.

Tot timpul, mansarda blocului meu, a fost locuita. De locatari, sau de altii veniti de aiurea. Era un dute-vino continu.
Unii spuneau ca e dreptul lor, prin mostenire, altii ca s-au luptat pentru a locui acolo. Unii spuneau adevarul, cei mai multi nu.
De regula, aia care erau la putere, cei de la etajele inferioare, dupa catva timp de condus, hopa, ii si vedeai sus la mansarda.
Ca poporul ii iubeste, ca s-au luptat pentru el, ca, socialismul, comunismul e pentru popor, chestii dastea. Si bla-bla-bla ii vedeai, sau mai degraba auzeai, ca locuiesc la mansarda. Sa nu intelegeti cumva, ca mansarda e un spatiu sordid,plin de mucegai, iar apa curge prin tavan si pereti. Nu. Mult lux. Multi dintre ei, au ajuns dupa ceva timp la subsol. Ceva se intampla, ca nu coborau ei asa, de nebuni, la intuneric. Unii spuneau ca au facut tampenii, altii, ca altii i-au obligat sa coboare. Pareri impartite.
La scoala, se invata ceva, despre astia de la mansarda. Dupa ceva timp, in cartile de istorie scria opusul,ca se luau la bataie generatii de tolomaci. De fapt, fiecare avea dreptate, pentru ca asa ii ivatase proful.
Si acum mansarda e locuita. Foarte locuita. La fel. Unii, spun ca e dreptul lor prin mostenire. Altii, ca daca au vandut varza cand erau mici, li se cuvin muntii de marmura si deci un loc central la mansarda. Unii, ca au dobandit dreptul de a locui la mansarda,ca au facut vanzari anterioare. Altii, ca au dat cu var pe asfalt. Unii, ca au spus altora ca am invins. Altii, ca au pacalit statul. Unii, ca au fost pacaliti de stat.
Unii, ca au avut 50 dolari si au cumparat petrol. Altii, ca au mancat bataie. Unii, ca au taiat porcul. Altii, ca au batut pe altii. Multe chestii din astea.
Acum, rareori ii vezi pe multi din astia de la mansarda la mufa. Nu urca pe scari sau cu lifturile blocului. Nu. Au scari si lifturi exterioare. Rapide.
De ce sa zic, mai sunt unii, care urca cu tine, sa zicem pana la etajul patru, sau cinci ca tu sa crezi ca e de al tau. Vax albina cavaler pasta.
Ei acolo doar lucreaza. Cica pentru tine. Au coborat si urca fara sa-i vezi in lifturile exterioare. Care-i duc la mansarda.
De acolo, incep sa croncane la tine ca e bine, sau e rau. Dupa caz. Daca lucreaza la unu, zic ca e bine si daca lucreaza la doi zic ca e rau.
Acum dracu stie ce inseamna pentru ei bine si rau, ca dupa ce iti arunca gogoasa sus la mansarda. La piscina. Si se pupa cu aialalti. Cei mai rai sunt aia de la trei-patru-cinci. Astia lucreaza pentru aia de la unu sau doi.Si macane la noi. Azi macane intr-un fel. Maine altfel. Pot sa isi schimbe macanitul si de trei ori pe zi, daca o cer interesele blocului. Ca na si ei sunt locatari.
V-am zis. Inainte ii mai vedeai pe unul, pe altul ducandu-se la subsol. Acu se fac. Sau, se duc si rapid auzi ca sunt din nou la mansarda.
Cred ca au lifturi exterioare si de la subsol la mansarda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu