17 nov. 2011

CROCUTA


Hiena este cel mai comun carnivor mare. Hienele trăiesc peste tot.La noi in ţară,cea mai cunoscută este specia Crocuta pedelaca.In Egiptul Antic, erau domesticite, ingrasate si mancate. Nu specia asta,care a apărut din mutaţii genetice,acu vreo ceva ani,la noi în ţară.Crocuta pedelaca, a apărut ca şi majoritatea celorlalte specii de hiene,din Crocuta politica.Cea mai tembelă specie de Crocuta,a fost Crocuta pecerista venita nu din Africa,cum v-aţi aştepta ,ci din Rusia,Crocuta bolsevica.Celelalte specii de Crocute,apărute acu ceva timp, se trag din Crocuta pecerista,denumita căţiva ani Crocuta fesenista.Mai erau şi alte specii de Crocute dar tot un drac.Crocuta dracus. Părănd timide şi fricoase, pot fi periculoase si indraznete.
  • Denumire stiintifica: Crocuta pedelaca
  • Inaltime: de la, păna la ,de cm .Masculii alfa sau femelele alfa nu sunt foarte inalţi,înalte.
  • Speranta de viaţa: 25 de ani in captivitate.Sunt cazuri şi de pe viaţa.Adică încă nu au fost,dar se spera.În libertate au cea mai scăzuta medie de viaţă din savanna din Europa.Oamenii,nu Crocuta pedelaca
  • Habitat: Romania.
  • Dieta: carnivore,omnivoră,ierbivoră,…..Tot ce prinde.Nu iarta nimic.
  • Gestatie: incă nu s-a stabilit cu certitudine.
  • Prădători:Niciunul.Încearcă ceva, Crocuta pesedaca,Crocuta penelaca,Crocuta uselaca,dar Vacks albina,cavaler pasta.Singurii care mai fac cate ceva,dar aşa,de sărba în caruţă,sunt tot membrii haitei, Crocuta pedelaca

Caracteristici fizice

Diferita de majoritatea animalelor, femela din rasa Crocuta pedelaca, domina masculul şi il depăşeşte in greutate,pentru că poarta diferite accesorii.Accesorii de toate felurile,luate din alte părţe ale globului,nefiind de accord cu cele autohtone,acestea neputand ajunge la inalţimea unei hiene Crocuta pedelaca..Este greu sa distingi masculul de femela. Aceste animale nu sunt hermafrodite (adica nu au organe reproducatoare masculine si feminine) si nici nu pot sa-si schimbe sexul daca doresc, asa cum cred multi.Şi cred aiurea.Pentru că fizic,multe din femelele Crocuta pedelca  sunt giugiuc.Fizic vorbind.
Deşi organele reproducatoare exterioare ale femelei,au o oarecare asemanare superficială, cu cele ale masculului,e o tămpenie, sunt fără doar şi poate organe reproducătoare feminine,de Crocuta pedelaca.; doar femelele au grijă de pui. Nu se stie din ce cauza femelele s-au dezvoltat in acest mod, dar poate a fost necesar sa para mari si puternice pentru a-si proteja puii de masculi, deoarece aceste animale au inclinatii spre canibalism.

Habitat 

Hienele Crocuta pedelaca pot fi gasite in zone rezidenţiale,retrase,cu vile şi parcuri şi lacuri şi mări şi… ce se mai găseşte de calitate..

Comportament

Hienele Crocuta pedelaca,sunt organizate in clanuri formate din exemplare inrudite, care işi apără zona impotriva clanurilor intruse. Centrul activitatii clanului este vizuina, unde sunt crescuti puii pe care îi alintă cu drag,Crocuţei pedelaci. Nu toţi Crocuţeii pedelaci sunt mintoşi,dar asta nu este un impediment,să ajungă masculi,sau femele alfa şi beta.Căteodată şi gama. Vizuina centrală,adică a lu capo del tuti capi de Crocuta pedelaca este situata in mod normal, pe un teren înalt, in zona centrală a teritoriului lor. Intrarile de suprafaţă, sunt legate intre ele, printr-o serie de tuneluri subterane.Vizuina asta,e aşa,daia de comnadă,adică de unde comandă,Masculul alfa Crocuta pedelaca are mai multe vizuini.Mai multe chiar,decăt fostul mascul alfa,de la Crocuta pesedista.
Hienele işi marcheaza teritoriul şi patrulează in perimetrul lui, eliminănd o substanţă cu miros puternic, secretata de anumite organe.Sunt sociabile si comunica prin chemari specifice, pozitii si semnale. Isi fac recunoscute rapid intentiile atat celorlalti membri ai clanului,sau celorlalte animale,dar fac totdeauna invers. Cănd Crocuta pedelaca işi ţine şuviţa ridicată, inseamnă că va ataca.Aşa ar trebuie să fie,dar nu e aşa.Pentru că nu mai există şuviţă. Atunci cănd  ţine coada sus şi indreptată in faţă, este excitată.Lucrul acesta nu se întamplă doar la masculul alfa şi femela beta ci la mai mulţi sau la cei mai mulţi membri Crocuta pedelaca. In contrast, coada este tinuta jos cand hiena sta sau se plimbă,făcănd baie.Se chemau băi de mulţime.Acum,nu s-a mai spălat de mult. Dacă este speriată, işi pune coada intre picioare, o turteşte pe burta şi fuge tiptil.De fapt,nu fuge,ci spune că alţii sunt de vină.

Dieta 

Crocuta pedelaca este un vanator priceput. Oportunista, alege cea mai rapida si usoara cale de a atrage hrana.Nu ataca animale care sunt mai înalte decăt ea.Ca să atace şi să căştige trebuie să fie mai înaltă.Dacă nu e mai înaltă,păcăleşte pe alţii să o ia în braţe,să fie înaltă.Crocuta pedelaca a procedat aşa în mai multe rănduri.A rugat alte animale,să o ia în braţe,iar pe urmă ăia au luat-o în bot. Poate ignora hoituri proaspete,dacă in zona, exista o abundenta de pui ai altor animale. Consumă animale de diferite tipuri şi mărimi inclusiv alte hiene, mortaciuni,si excrementele altor animale.Vorba aia,ce am avut şi ce- am pierdut.În ultimul timp a început să mănance mult mai des alte hiene,mai ales Crocuta pedelaca.Maxilarul puternic si tractul digestiv ii permit sa digere si sa obtina substante nutritive din piele si din oase. Singurele parti din prada pe care nu le poate digera complet sunt parul, coarnele si copitele. Acestea sunt regurgitate sub forma de bulgari. Deoarece hienele vaneaza mai mult noaptea si devoreaza tot, nu raman in urma lor semne ale "ospatului". Desi consuma multe oase uscate, au nevoie de putina apa.

Grija pentru pui


Hienele au in general intre..şi..pui care, spre deosebire de alte specii, se nasc cu ochii deschişi.Altfel există şansa,să fie mancaţi de alţi membri Crocuta pedelaca din fragedă pruncie.Aşa,că rapid,fug la masculul alfa,sau masculul sub alfa,care îi apără.Puii incep sa manance carne inainte de a se naşte,dar sunt alaptati pana la … luni,adică pănă pot părinţii să le dea măncare.Şi toţi pot.Puii de Crocuta pedelaca, sunt foarte studioşi,chiar după cum am mai zis,nu foarte mintoşi.Fiind animale nocturne,au vizuini speciale unde învaţă,impreună cu alte specii de hiene,cum ar fi Crocuta pesedista sau Crocuta penelista,sau.  Acest fapt este probabil o necesitate, deoarece majoritatea victimelor sunt facute departe de vizuina, iar hienele, spre deosebire de sacali sau de cainii de vanatoare, nu isi aduc prada la vizuina si nu regurgiteaza hrana pentru puii lor. La varsta de 18 ani, puii  de Crocute, incep să urmeze adulţii la vanatoare, sau in cautarea mortaciunilor.

Stiai că... ?


  • Hienele scot o varietate de sunete, inclusiv bocete, urlete si binecunoscutul “hăhăit”, folosite pentru a alerta alti membri ai clanului aflati pe o raza de pana la 1000 km fata de locul prăzii?Cum aud un hăhăit,toţi fug.Nu mai aşteaptă mărăitul.Femela alfa in schimb, nu fuge.Hăhăitul a speriat toata savana,că nici un mascul,femelă alfa nu vor să-l mai audă.Hăhăitul.
  • Hienele mananca o mare varietate de produse animale, vegetatie sau, potrivit unor cercetatori, chiar tigai sau oale de aluminiu,băieţi deştepţi din energie,marmură,grău,ovăz,etc.?
  
De boi ce sunt membrii haitei Crocuta pesedista vor să-l dea jos din nou pe masculul alfa de la Crocuta pedelaca.Adică vor să o ia din nou în bot.
  

2 comentarii:

  1. Vad ca iar ti-a picat firma!
    Intra la mine ca s-o punem la loc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Au limbrici oxiuri ca au papat de pe jos asa ca i rama n cur sa l schimbe pe base...
    Daca nema putirinta,ce mai chicirez galceava,
    Hai sa traiesti si sa bem o tuica fiarta si pomana porcului pt alde toti astia,indiferent de culoare...cand vin acasa.D

    RăspundețiȘtergere